«På sjøen» ny iPad-app for båtfolket!

Akkurat i tide til båtsesongen lanseres det nå en ny navigasjonsapp for iPad og iPhone beregnet for alle som skal på sjøen i sommer.

Eniro, firmaet som står bak Gule Sider relanserer nå appen «På sjøen» som en ny og gjennomarbeidet navigasjonsapp for de som ferdes på sjøen i Norge og Sverige.

I møte med utviklingssjef Erik Fillipsveen og kommunikasjonssjef Renate Morken fikk vi en førpremiere på den nye appen som nå er tilgjengelig i App Store.

Skarpt skille mellom navigasjon og reklame

Utviklingssjef Erik Fillipsveen er veldig klar på skillet mellom det nyttige og det kommersielle i appen. Det betyr at navigasjonsdelen er skilt fra den kommersielle informasjonen. Den som navigerer skal ikke bli forstyrret av unødig informasjon. Appen har mange nye og nyttige navigasjonsmuligheter og annen maritim informasjon, vi kan bl.a. nevne;

Skjermdeling hvor man kan zoome ut og inn i to like kart

Skjermen kan deles i to like deler med samme kartet i begge visninger. Deretter kan man zoome som man vil i hvert kart. Båtens posisjon vises i begge kart. Med andre ord, du kan følge båten samtidig i stor og liten målestokk.

Skjermdeling hvor det ene kartet kan være et hybridkart og det andre et vanlig kart

Du kan velge mellom ulike kart også i skjermdelingsmodus. F.eks. vanlig sjøkart og hybridkart. Du kan fortsatt zoome som beskrevet ovenfor.

Låsing av fartsretning

Du har mulighet for å låse appen i fartsretningen slik at båtens posisjon i appen stemmer overens med virkeligheten.

Informasjon om fart, posisjon og tid til destinasjon

På en informasjonslinje som kan legges på siden eller lengst ned på skjermen, vil du få informasjon om fart, posisjon og tid til destinasjon (om det er lagt inn en rute). Informasjonslinjen kan skjules for å gi bedre kartoversikt.

Lage ruter

«På sjøen»-appen kan benyttes som planleggingsverktøy før du er i båten. Den kan brukes til å legge opp ruter og rutealternativer.

Tar vare på logger

Appen tar vare på logger av de turene du har gjennomført. Du kan også lagre disse rutene som foto av kart med inntegnet rute. Fotoene legges til fotoarkivet ditt på nettbrettet eller smarttelefonen.

«Night mode»

Appen har innstillinger som gir optimal lesbarhet på skjermen både for dagslys og nattseilas.

Laste ned offline kart for Norge og Sverige

Kartene du har behov for i appen kan lastes ned på forhånd. Dette betyr mindre datatrafikk i appen mens du bruker den på sjøen. Det gjør deg også uavhengig av å være innenfor mobilt dekningsområde.

Integrert værvarsel nå og frem i tid (der du er, på ruten og dit du skal)

På en informasjonslinje i kartmodus kan du hente frem aktuell værmelding for stedet du befinner deg på. Eniro har også ambisjoner om at værmelding skal kunne vises for den aktuelle ruten du har valgt og destinasjonen.

«Mann Overbord» funksjon med bilde av posisjon, kart og båtinformasjon kan sendes som SMS eller epost

Dersom du utløser MOB-knappen i appen (Mann Over bord), vil det bli generert et foto med båtens posisjon i kartet, koordinater for posisjon, samt informasjon om båten (navn, type, båtens eier osv.). Informasjonen sendes enkelt som SMS eller epost til Politiet og/eller Redningstjenesten.

Praktisk og kommersiell informasjon om gjestehavner og uthavner (samarbeid med Redningsselskapet og Gule Sider)

Separert fra navigasjonsdelen (som beskrevet over) vil du få tilgang til praktisk og kommersiell informasjon om byer, tettsteder, gjestehavner og uthavner langs kysten i Norge og Sverige. Fokuset vil være på informasjon for båtfolket.

Deling av ruteinformasjon på sosiale medier

Sosiale medier er viktig også på sjøen. Appen gir deg mulighet til å dele posisjon, ruter og kartutsnitt på Facebook mm.

Norsk app vil dekke alle norske og svenske farvann

Den norske versjonen av «På sjøen»-appen vil gi deg tilgang til kart og informasjon for både norske og svenske farvann. Disse kan lastes ned og vil være gratis.

Grunnleggende opplæring i seiling og som båtfører

Appen vil gi deg teorikurs i grunnleggende seileteknikk. I tillegg vil du finne informasjon tilsvarende kravene til gjennomført båtførerprøve.

Første versjon i juni og oppdateringer vil følge

I skrivende stund er ikke all funksjonalitet i appen endelig avklart. En viktig målsetning er å nå markedet før båtsesongen starter. Det betyr at det kan komme annen funksjonalitet enn den som er beskrevet ovenfor. Det kan også bety at funksjonalitet vil komme i senere oppdateringer av appen.

Uansett ser det ut til at denne appen, fra første versjon, vil gi nødvendig grunnleggende navigasjonsinformasjon til de fleste båtførere som beveger seg på våre innsjøer eller langs kysten i Norge og Sverige.

Prisen?

Det finnes en gratisversjon og en betalingsversjon (kr. 120,-).

Forskjellen i funksjonalitet mellom gratisversjonen og betalingsversjonen er knyttet til navigasjonsinformasjon som fart og posisjon, samt mulighet for ruteplanlegging. Alle kart og annen informasjon vil være tilgjengelig i begge versjoner.

Ambisjoner om videreutvikling

Kommunikasjonssjef Renate Morken i Eniro forteller at de har ambisjoner om videreutvikling av «På sjøen»-appen i årene som kommer. I Norge hadde forgjengeren ca. 50.000 brukere til sammenligning hadde den svenske versjonen ca. 300.000 brukere. Eniro mener potensialet er stort for denne nye appen.

Konklusjon

«På sjøen» vil være appen som dekker de fleste båtføreres behov, både i motorbåt og i seilbåt.

Spesielt godt liker vi skjermdelingen med mulighet for å ha oversiktskart og detaljkart i kombinasjon med vanlige kart og hybridkart.

Ruteplanlegging og god logging setter vi pris på sammen med værinformasjon og verdifull informasjon om alternative havner.

MOB-funksjonen er gjennomtenkt, og deling på sosiale medier er en fin bonus.

«På sjøen» samler all informasjon i en app hvor du tidligere hadde behov for flere ulike apper. Med en pris på kr. 120 for betalingsversjonen blir valget enkelt; Denne appen skal lastes ned umiddelbart!

Faktaramme;

Om Eniro, selskapet som utvikler «På sjøen»-appen:

Eniro er et av Nordens største søkeselskap. Selskapet har rundt 2800 ansatte og har vært notert på Nasdaq OMX Stockholm siden 2000. I 2013 hadde Eniro 3 660 MSEK i inntekter, men et resultat før avskrivninger (EBITDA) på 849 MSEK. Mer enn 80 prosent av Eniros annonseinntekter kommer fra digitale kanaler. Hovedkontoret ligger i Stockholm. Mer om Eniro på www.enirogroup.com.

Anbefalt lesning:

Leave a reply

Personvern | Ansvarsbegrensning | Om oss